Tips voor een sollicitatiegesprek

Ben je je aan het voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Zo ja, dan ben je op de goede weg! Solliciteren naar een nieuwe baan kan zenuwslopend zijn, maar het is ook een kans om je vaardigheden en kennis te laten zien. In deze blo geven we je een checklist met punten om je voor te bereiden op je volgende sollicitatiegesprek. We behandelen alles, van onderzoek naar het bedrijf tot je kleden voor succes. Volg deze tips en je zult zeker een goede indruk maken op je gesprekspartner!

Kleding

Leg de avond voor je sollicitatiegesprek je kleren klaar en zorg dat ze schoon en kreukvrij zijn. Kies professionele kleding die past bij de bedrijfscultuur. Als je niet zeker bent, kies dan voor een neutrale outfit in basic kleuren zoals zwart, wit en grijs.

Lijst met vragen

Maak een lijst met vragen voor je gesprekspartner. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Bereid je ook voor op veel voorkomende sollicitatievragen. Oefen jouw vragen hardop, zodat je op de dag van het gesprek natuurlijk en zelfverzekerd klinkt. En niet heel lang hoeft na te denken als je gesprekspartner een vraag terug stelt.

Wees zelfbewust

Om daarop in te haken, ga ook bij jezelf na wat je eigenschappen en capaciteiten zijn. Zorg dat je zelfbewust bent en goed over je sterke en zwakke punten kunnen vertellen. Het is slim om ook meteen aan te geven hoe je dan graag je bepaalde capaciteiten zou willen verbeteren. Over capaciteiten gesproken; sommige werkgevers willen ook dat je een capaciteiten test doet om zo de capaciteiten van hun kandidaat te testen. Zelf kan je jezelf hier ook op voorbereiden. Door zelf vast een capaciteiten test thuis af te leggen.

Onderzoek het bedrijf

Onderzoek het bedrijf grondig voor je sollicitatiegesprek. Bezoek hun website en lees hun missie, waarden en geschiedenis door. Dit zal je een goed idee geven van wat ze zoeken in een kandidaat. Mochten ze iets zeggen over het bedrijf kun je met een bepaalde opmerking laten merken dat je jezelf in hun bedrijf hebt verdiept.

Kom op tijd

Kom vroeg op je sollicitatiegesprek. Dit laat zien dat je opgewonden bent en staat te popelen om te beginnen. Het stelt je ook in staat om een paar keer diep adem te halen en te ontspannen voor de grote ontmoeting. Zodat je niet helemaal gestresst op locatie aan komt en haast hijgend een gespreksruimte in stapt.

Telefoon uit

Zet je telefoon uit voordat het gesprek begint. Zo laat je zien dat je respectvol bent en je op de taak richt. Daarnaast kan een telefoon als afleiding zorgen voor zowel jij als je gesprekspartner.

Rust uit

Maak zorg ervoor dat je goed uitgerust bent voor je sollicitatiegesprek. Dit zal je helpen om alert en geconcentreerd te zijn tijdens het gesprek. Bovendien geeft het nooit een positieve indruk als iemand vermoeid oogt bij een sollicitatiegesprek. Dit komt niet sterk over en zeker in het begin zal dit geen goede eerste indruk wekken.

Manieren

Maak tijdens het sollicitatiegesprek oogcontact en glimlach. Zo laat je zien dat je vriendelijk en zelfverzekerd bent. Spreek langzaam en duidelijk en gebruik positieve taal.

Aan het einde van het sollicitatiegesprek bedank je je interviewer voor hun tijd. Dit is een beleefd gebaar waaruit blijkt dat je dankbaar bent voor de gelegenheid. Vergeet dit dus ook niet!

Hopelijk hebben we je goed loopbaanadvies kunnen geven. Nu ben jij aan zet, succes!

Bron: Assessment training