Zorgen voor je werknemers tijdens ontslag: Outplacement!

Ontslag is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Naast de praktische en emotionele impact, brengt ontslag ook onzekerheid met zich mee over de toekomst. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om je ontslagen werknemers te begeleiden in deze moeilijke periode. Outplacement kan hierbij een waardevolle tool zijn.

Waarom is aanbieden van ontslagbegeleiding belangrijk?

Ontslagbegeleiding, ook wel outplacement genoemd, is een traject dat werknemers helpt bij het vinden van een nieuwe baan. Dit traject kan bestaan uit diverse diensten, zoals:

  • Individuele coaching: Hierbij helpt een loopbaancoach de werknemer om zijn of haar loopbaanprofiel in kaart te brengen, sollicitatievaardigheden te ontwikkelen en een nieuw cv en sollicitatiebrief te maken.
  • Workshops: In workshops leren werknemers meer over onderwerpen als solliciteren, netwerken en het opzetten van een eigen bedrijf.
  • Arbeidsmarktoriëntatie: De werknemer krijgt informatie over de huidige arbeidsmarkt en vacatures die passen bij zijn of haar profiel.
  • Sollicitatietraining: De werknemer oefent met solliciteren in een realistische setting en krijgt feedback op zijn of haar sollicitatievaardigheden.

De voordelen van outplacement voor werkgevers:

  • Verminderde kosten: Outplacement kan werkgevers op de lange termijn geld besparen, doordat het de duur van werkloosheid verkort en de kans op re-integratie in het arbeidsproces vergroot.
  • Verbeterde reputatie: Door outplacement aan te bieden, laat je zien dat je een verantwoordelijke werkgever bent die om het welzijn van zijn of haar medewerkers geeft. Dit kan je imago als werkgever verbeteren en het aantrekkelijker maken om voor je te werken.
  • Gemotiveerder personeel: Werknemers die weten dat ze worden ondersteund bij ontslag, zijn vaak gemotiveerder om zich tijdens hun laatste weken binnen het bedrijf optimaal in te zetten.
  • Voorkomen van conflicten: Outplacement kan helpen om conflicten tussen werkgever en werknemer te voorkomen, doordat het een gestructureerde en professionele manier biedt om de ontslagprocedure af te ronden.

Naast de genoemde voordelen, kan outplacement ook een positieve bijdrage leveren aan de mentale gezondheid van je werknemers. Ontslag kan een stressvolle en emotioneel belastende ervaring zijn. Outplacementbegeleiding kan werknemers helpen om met deze gevoelens om te gaan en hun zelfvertrouwen te herwinnen.

Loopbaanpoort: expert in outplacement

Loopbaanpoort is al meer dan tien jaar een expert in het begeleiden van werknemers bij ontslag. Wij hebben een team van ervaren loopbaancoaches die gespecialiseerd zijn in outplacement. Wij bieden een breed scala aan outplacementdiensten aan, die zijn afgestemd op de individuele behoeften van de werknemer. Onze diensten kenmerken zich door een hoge mate van persoonlijke aandacht en een professionele aanpak.

Outplacementbegeleiding op maat

We nemen de tijd om met elke werknemer in gesprek te gaan om zijn of haar unieke situatie te begrijpen. Op basis van dit gesprek stellen we een outplacement plan op maat op. Dit plan kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals individuele coaching, workshops, arbeidsmarktoriëntatie en sollicitatietraining.

We werken nauw samen met werkgevers

We vinden het belangrijk om nauw samen te werken met werkgevers om een optimaal resultaat te behalen. We stemmen onze outplacementbegeleiding af op de wensen en behoeften van de werkgever. We zorgen er ook voor dat de werknemer goed geïnformeerd is over de ontslagprocedure en de mogelijkheden die hij of zij heeft.

Samen zorgen we voor een soepele overgang

Loopbaanpoort helpt bedrijven graag om ontslagen werknemers op een professionele en zorgzame manier te begeleiden.