VOG steeds belangrijker

Je ziet het wel eens in het nieuws, een trainer of leraar heeft grensoverschrijdend gedrag vertoond. Dit is natuurlijk echt niet oké. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen maken steeds meer organisaties en instanties het verplicht om een VOG aan te leveren. Er zijn verschillende instanties waar je een VOG kan aanvragen. Een VOG zorgt voor meer zekerheid en bescherming voor bijvoorbeeld kinderen. Niemand wil dat een werknemer grensoverschrijdend gedrag vertoont. Dit is verschrikkelijk voor die kinderen en natuurlijk ook niet goed voor de naam van uw bedrijf.

VOG voor vrijwilligers

Bij veel beroepen, taken of functies is een VOG al verplicht. Denk dan aan een leraar die met kinderen werkt maar ook iemand die met geld, goederen of vertrouwelijke gegevens werkt. Niet in alle gevallen is een VOG verplicht. Bij sommige vrijwilligerswerkzaamheden al wel zoals bij de kinderopvang. Maar bij een sportclub is het nog niet verplicht. Je ziet wel steeds vaker dat sportclubs om een VOG vragen. Dit is een goede zaak want zo verlaag je het risico op grensoverschrijdend gedrag. Wil je dus vrijwilligerswerk gaan doen dan is het handig om een VOG aan te vragen.

VOG voor betaalde krachten

Niet voor alle beroepen waar je werkt in de buurt van kinderen heb je een VOG nodig. Dit zou in sommige gevallen wel beter zijn. Zo weet je het zekere voor het onzekere. Denk bijvoorbeeld aan badmeesters of schoonmakers die daar tijdens openingstijden werken? Zei komen ook in contact met kinderen. Dus wat ga je doen als bedrijf? Wel om een VOG of niet om een VOG vragen. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Daarmee verklein je het risico en draag je bij aan een veiligere samenleving voor iedereen.