Zo kun je eerste hulp verlenen

Eerste hulp verlenen: je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig is om te doen. Maar er kan een moment komen dat dit wel nodig is. Gelukkig kun je altijd EHBO cursussen volgen om zo de nodige kennis te vergaren, maar ook om levensreddende handelingen te leren. Wanneer er iets in je omgeving gebeurt, kun je snel en effectief handelen. Eerste hulp verlenen draait erom dat de situatie van het slachtoffer niet verergerd, maar stabiel blijft of verbeterd. Het is belangrijk om kalm te blijven en om inzicht te krijgen in de situatie.

Eerste hulp verlenen: de 5 belangrijkste stappen

Het is bij eerste hulp verlenen van groot belang om zelf de kalmte te bewaren. Zo blijft je helder denken en weet je beter wat je moet doen. Er zijn dan ook vijf punten opgesteld die je moet nagaan om goed inzicht te kunnen krijgen in de situatie:

  1. Let op gevaar
  2. Ga na wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg indien nodig voor beschutting
  4. Zorg voor professionele hulp
  5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij of zij ligt of zit

Wanneer je graag de Eerste Hulp goed onder de knie wilt krijgen is het mogelijk om hiervoor een EHBO cursus te volgen. Een EHBO cursus is voor iedereen en je bent er dan ook vrij in om deze cursus te gaan volgen. Of je nu binnen je bedrijf graag hulpverlener wilt worden of in een andere situatie graag snel wilt kunnen helpen is het zeker aan te raden om naar een dergelijke cursus te kijken. Er zijn cursuslocaties door heel Nederland waar jij je kunt aanmelden.