Bespaar geld bij je verbouwing: een aantal doe-het-zelf tips

We zijn de afgelopen tijd allemaal een stuk langer binnen gebleven, en de kans is groot dat je zo de limieten van je huis gevonden hebt. Dat ene muurtje dat toch wat minder geluidsdicht bleek dan je dacht, of die ene vloer die toch wel heel makkelijk vies wordt, en dan tot overmaat van ramp ook nog eens een stuk moeilijker schoon te krijgen is. Nee het is niet helemaal ideaal. Maar dan hebben we nog een probleem: de reden dat we allemaal wat meer binnen bleven heeft ook nog eens de economie geraakt, waardoor we met zijn allen ook nog eens wat minder te besteden hebben. Hoe kan je dan toch je huis verbouwen. Nou, door het zelf te doen, en zo geld te besparen op de vakman die je anders in moet huren.

Heb meer zelfvertrouwen, je kan het!

Een reden dat we snel een vakman inschakelen is omdat we niet het benodigde zelfvertrouwen hebben om het zelf te doen. Dit is het resultaat van jaren marketing van degenen die eraan verdienen als we dingen niet zelf doen. Maar maak je geen zorgen: bijvoorbeeld beton cire aanbrengen is al heel makkelijk. En wie kan er nou niet een muurtje schilderen? Kortom: er is veel meer mogelijk dan je denkt. Het internet is ook je vriend: er is vast wel iemand die een gids beschikbaar heeft gemaakt.

Oké, niet alles moet je zelf doen

Er zijn een paar dingen die je beter niet kunt doen, niet alles is zo makkelijk als beton cire aanbrengen. Een belangrijk ding dat je beter niet zelf kan doen is alles dat met gas te maken heeft. Waar elektriciteit alleen gevaarlijk is als je een kabel waar stroom op staat aanraakt – Haal de hoofdschakelaar om en er staat geen stroom mee op je kabels – is gas ook na het dichtdraaien van de hoofdkraan gevaarlijk: er blijft immers gas in de leidingen staan. Als je dus na al die jaren eindelijk van een gasfornuis naar een inductieplaat gaat is het dus zeker aan te raden om het oude fornuis door iemand met kennis van zaken te laten verwijderen.